Witam Zwracam sie z pytaniem do wszystkich tych, ktorzy regularnie uzupelniaja swoja diete w zdrowe tluszcze np. oliwa z oliwek, olej lniany itp. Dlaczego pytam? Chce tego typu produkty wprowadzic do swojego sklepu stacjonarnego, zeby uzupelnic oferte, zrobic cos ala kacik ze zdrowa zywnoscia. Co najchetniej stosujecie, jakich firm itp.? Jezeli [...]
[...] łososia - ok 400kcal w 200g , a przeciez nikt nie powie - łosoś tuczy. Podobna sprawa z orzechami - 650kcal w 100g , a przeciez podobno nawet odchudzają. Lepiej stosować zdrowej oleje (z pestek winogron,ryżowy) zamiast oleju zwykłego, podczas gdy kalorycznosc podobna. Jak to w końcu jest? Teoretycznie jestem w stanie ułozyć posiłki z taką [...]
Witam, poniżej przedstawię listę olei, które posiadam i bardzo bym prosił o informacje jak w diecie je połączyć, stosować, kiedy jaki olej najlepiej mniej więcej spożyć. Zakładam temat, ponieważ akurat co do tłuszczy czy olejów to nie mam za dużych informacji :) Olej Lniany Olej sezamowy Olej z pestek dyni Olej słonecznikowy Olej arganowy - [...]
Mam pytanko dotyczace zdrowych tłuszczy czyli omega-3, tran,oliwa z oliwek. Kiedy i w jakich ilościach spozywac te tłuszcze dodam ze chodzi mi o porcjowanie w cyklu redukcyjnym. I jeszcze jedno pytanko co sie bedzie działo jeśli np tych tłuszczy bedzie sie dostarczało za mało? pozdro haryb
Hej. Dostałem dietę od kolegi który ma bardzo dobrą sylwetkę tzn wyrzeźbiony świetnie z kratką na brzuchu. Nie jest napompowany jak karki tylko wyrzeźbiony. W tej diecie mi osobiście brakuje posiłku nr 5 przed snem opartego na białku. Oraz te porcje mięsa po 80gram wydają się mało i nie wiem czy tłuszczy nie dużo. Ale jego sylwetka temu przeczy. [...]
W naszej swiadomosci wciąż tkwi przekonianie,ze tluszcz jest wrogiem zdrowia ,jest on uwazany za winowajce otylosci,wyglada jednak na to,ze tak nie jest.Koniecznoscia jest spozywanie odpowiednich ilosci tluszczy,aby mieć wystarczajaco witamin rozpuszczalnych w tluszczach i nie ryzykowac zaburzen metabolizmu,ponieważ tluszcze dostarczaja [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]
Czego potrzebujemy: 20 g oliwy 200 g cebuli - najlepiej 100 g żółtej i 100 g czerwonej 3 ząbki czosnku przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostra papryka - ja daję 2 płaskie łyżeczki każdej 1 kg dobrej jakości zmielonej wołowiny 200 ml wrzątku 100 ml gorącej czarnej kawy 400 g pomidorów z puszki 15 g ksylitolu lub słodzik 15 g gorzkiej czekolady 200 [...]
Czego potrzebujemy: 2 średnie cukinie - około 600 g 50 g komosy ryżowej 5 g oleju 50 g suszonych pomidorów 20 g oliwek 50 g fety Jak przygotować: Rozgrzewamy na małej patelni olej. Wsypujemy sucha komosę i prażymy około minuty uważając by nie przypalić. Następnie gotujemy ją zgodnie z instrukcja podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i [...]
Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
[...] posiłek, przy założeniu, że spożyjesz ich cztery w ciągu dnia. Zwracaj też uwagę na sygnały głodu i w porę reaguj. Bądź o krok przed słodkimi zachciankami, miej przygotowane zdrowe przekąski w postaci niskokalorycznych owoców lub warzyw. Nie dopuszczaj do dużych przerw między posiłkami, jeśli miewasz tym spowodowane napady głodu. Przeczytaj [...]
[...] też zdrowie układu pokarmowego. Dzięki spożyciu odpowiedniej ilości błonnika utrzymasz jelita w dobrej formie, zwiększając liczbę zdrowych bakterii jelitowych. Piękne i zdrowe włosy Nieodpowiednie nawyki pielęgnacyjne mogą doprowadzić do zniszczenia struktury włosów. Z pomocą może przyjść nawilżanie włosów olejem z awokado albo papką z [...]
Panika i dezinformacja często prowadzą do nieracjonalnych zachowań a obecna sytuacja, jest doskonałym tego przykładem. Oto 10 najgłupszych rzeczy, które ludzie robią podczas wybuchu pandemii spowodowanej koronawirusem. Bagatelizowanie zagrożenia Wiele osób bagatelizuje zagrożenie koronawirusem, myśli bowiem, że problem ich nie dotyczy. Nawet, [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]